Europa. Best belangrijk.
Thema overzicht. Agenda pagina. Menubutton naar de Infodesk pagina. Interactief EuroPanel. Over deze site.
Home  Thema's Reizen in Europa
Reizen in Europa

Geen oponthoud aan de grens
We beseffen het niet altijd, maar Europese samenwerking heeft reizen en vakantie vieren een stuk eenvoudiger en veiliger gemaakt. Om te beginnen zijn er geen grenscontroles meer aan de grenzen tussen de meeste EU-landen. Dat is te danken aan het zogeheten Akkoord van Schengen dat erop gericht is alle controles aan de binnengrenzen af te schaffen. Alle oude EU-landen zijn lid van Schengen, met uitzondering van Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Ook de nieuwe lidstaten nemen nog niet volledig deel aan Schengen. Dit betekent dat u, om naar Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de nieuwe lidstaten te reizen, als EU-staatsburger een geldig paspoort of een identiteitskaart nodig hebt. Ook Noorwegen en IJsland behoren tot de Schengen-ruimte, hoewel ze geen lid zijn van de EU.

Douanevrij inkopen doen
Binnen de EU-landen hoeft voor producten die voor eigen gebruik worden aangeschaft in principe geen aangifte bij de douane te worden gedaan. We zijn vaak alweer vergeten dat vroeger zelfs bij de Duitse grens de kofferbak open moest. Dat hoeft dus niet meer en ook dat scheelt de nodige tijd en zorgen. Wel gelden voor alcohol en tabak nog maximale hoeveelheden die vrij uit een andere EU-land mogen worden ingevoerd, maar die zijn een stuk ruimer dan vroeger.

Eén munt, meer koopkracht
Dankzij de invoering van de euro behoren de kosten en het ongemak om geld te wisselen tot het verleden. De euro is het wettige betaalmiddel van 300 miljoen mensen in België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje.

De euro wordt ook gebruikt in Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad, en ook op de Azoren, de Canarische Eilanden, Frans-Guyana, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion en Saint-Pierre en Miquelon, die deel uitmaken van de EU-landen van de eurozone.

Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden doen momenteel niet mee met de gemeenschappelijke munt. De nieuwe lidstaten hebben zich verbonden door de Economische en Monetaire Unie, maar zullen niet voor 2006 aan de euro kunnen deelnemen. Bovendien heeft de interne Europese markt die is ontstaan door het wegvallen van de handelsgrenzen geleid tot behoorlijke prijsdalingen. Goedkopere vliegreizen zijn hiervan een goed voorbeeld.

Veiliger reizen
Door Europese samenwerking wordt reizen ook steeds veiliger. Het is de bedoeling dat in 2010 het aantal verkeersdoden is gehalveerd van 40.000 tot 20.000 per jaar. Om dat te bereiken wordt er onder meer gewerkt aan het 'intelligent' maken van de wegen. Onderdeel hiervan is het Europese satellietplaatsbepalingssysteem Galileo dat het vanaf 2008 mogelijk maakt om de weggebruikers beter te informeren en om voertuigen die gevaarlijke goederen transporteren permanent te volgen. Daarnaast zijn er minimale veiligheidseisen gesteld aan tunnels. Dit mede als gevolg van de branden in de tunnels van de Mont Blanc (Frankrijk / Italië) en van de Tauern (Oostenrijk) in 1999. In 2010 moeten alle tunnels aan deze minimale Europese veiligheidsmaatregelen voldoen.

Rechten beter beschermd
Neem je het vliegtuig, dan zijn dankzij Europese samenwerking je rechten een stuk beter beschermd. Wie te maken krijgt met een overboekte, vertraagde of geannuleerde vlucht (en dat zijn op EU-luchthavens ieder jaar een kwart miljoen vliegtuigpassagiers), heeft tegenwoordig recht op schadevergoeding, terugbetaling en /of een passende hotelaccommodatie, een maaltijd en een drankje.

Vrije vestiging
Mocht u er voor langere tijd tussenuit willen gaan, dan kunt u zich dankzij het vrij verkeer van personen tussen de lidstaten van de EU ook in een andere lidstaat vestigen. De voorwaarde daarvoor is dat u zowel voldoende inkomsten als een ziektekostenverzekering hebt.

Verantwoord reizen met dieren
Vroeger kwam het voor dat u sommige Europese landen niet mocht bezoeken met uw huisdier. Tegenwoordig is dat anders. Dat komt omdat bijvoorbeeld hondsdolheid nu op Europees niveau aangepakt wordt. Als u nu met uw huisdier vanuit Nederland naar een ander land binnen de EU wilt reizen, moet uw huisdier voorzien zijn van een officieel dierenpaspoort volgens Europees model. De dieren moeten zijn geïdentificeerd door middel van een identificatiechip of leesbare tatoeage. Zo kunt u verantwoord en makkelijk reizen met uw huisdier. Een vaccinatie tegen hondsdolheid is verplicht. Voor sommige landen, zoals Ierland en Zweden, gelden strengere regels. Uw dierenarts weet hier meer over.
Illustratie
themas
Een veilig Europa
Studie en werk
Landbouw en milieu
Reizen in Europa
Een rechtvaardig Europa
Gezondheid!
Nederland in Europa
radio commercials
Geen oponthoud aan de grens


Douanevrij inkopen doen


Verantwoord reizen met dieren