Europa. Best belangrijk.
Thema overzicht. Agenda pagina. Menubutton naar de Infodesk pagina. Interactief EuroPanel. Over deze site.
Home  Thema's De economische kansen die Europa biedt.
De economische kansen die Europa biedt.

Europa is belangrijk voor onze economie. Maar waarom eigenlijk? Wat heb ik aan die interne, vrije Europese markt?

Sinds 1992 voeren de EU-landen onderling vrij handel. Iedere Europeaan profiteert daar dagelijks van. Zo is telefoneren binnen de lidstaten ruim de helft goedkoper geworden. En de prijzen voor vluchten binnen Europa daalden met ruim 40 procent. Bovendien zijn er in heel Europa 2,5 miljoen banen bijgekomen en is de welvaart met ruim 800 miljard euro toegenomen.

Na de uitbreiding van de Europese Unie hebben Nederlandse bedrijven direct toegang tot een markt van 450 miljoen mensen. Daardoor kunnen ze goedkoper produceren en dat leidt tot lagere prijzen. Ook omdat er meer concurrentie is. Bovendien is Europa voor veel bedrijven de springplank naar de rest van de wereld. In die ene Europese markt moeten goederen, diensten, personen en geld vrij kunnen stromen. Steeds meer belemmeringen voor de handel worden weggewerkt. Een ander gevolg van dit ‘vrije verkeer’ is dat mensen gemakkelijker in een andere lidstaat kunnen gaan werken. Daarbij helpt het dat de lidstaten diploma’s van elkaars opleidingen erkennen. Wie dus in Nederland is afgestudeerd kan ook in Frankrijk aan de slag.

Deze interne markt is er niet vanzelf gekomen. Van 1985 tot 1992 is er keihard gewerkt om de letterlijk duizenden hindernissen op te ruimen die vrijhandel in de weg stonden: wetten, regeltjes, gewoonten en gebruiken. En nu die markt er is, kost het opnieuw veel energie om haar te beschermen. De EU let er scherp bijvoorbeeld scherp op dat bedrijven niet onderling prijzen afspreken of de markten onder elkaar verdelen. En lidstaten worden op de vingers getikt als ze het eigen bedrijfsleven bevoordelen.

De interne Europese markt krijgt misschien niet dezelfde aandacht als de invoering van de euro, maar is voor Europa minstens zo belangrijk.
Meer weten:
[geen links bij dit thema]
Illustratie

Wat vindt het Europanel?

"Een voordeel van het wegvallen van de grenzen is dat je makkelijker over de grens je boodschappen kan doen. Ik kan een tractor goedkoper in Duitsland kopen. Omgekeerd komen veel Duitsers hier in Oost-Groningen boodschappen doen. "
Geert Kruize, Boer

"Mits er geen landen met een zwakke munt worden toegelaten lijkt mij dit erg positief. Een goede concurrent voor de Dollar en de Yen."
Maarten Weijburg, Student

"De concurrentie is groter geworden wat een goede zaak is. Hoe groter de concurrentie hoe scherper jezelf blijft. Maar dit mag niet doorslaan en ten koste gaan van economisch zwakkeren."
Koen Beelen, Projectmanager

Het Europanel

In de media

Bekijk de TV-commercial: Commercial 1 (mpeg video)
Commercial 2 (mpeg video)

Beluister de Radio-spot: Masterstudie (mp3)
De rijn (mp3)