Europa. Best belangrijk.
Thema overzicht. Agenda pagina. Menubutton naar de Infodesk pagina. Interactief EuroPanel. Over deze site.
Home Agenda
Illustratie bij deze maand
mei 2005
Volgende maand
Vorige maand
mei 2005
m d w d v z z
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
8
European New Year
8 mei
European New Year: een feestelijke bijeenkomst met kunstenaars,
live bands, DJ's en VJ's uit alle hoeken van Europa. Centraal staat de uitreiking van de European New Year Award aan de Europeaan van het Jaar: Geert Mak. Dit jaar is de officiële start van de Stichting European New Year. De stichting stimuleert culturele manifestaties en ondersteunt initiatieven van jonge Europeanen.

Plaats: Hotel Arena, Amsterdam
Aanvang: 21:00 uur

Voor meer informatie: www.europeannewyear.com
9
Europadag
9 mei
Op 9 mei 1950 hield de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman een toespraak waarin hij zei nooit meer oorlog in Europa te willen voeren. Hij stelde voor om de kolen- en staalproductie van Frankrijk en Duitsland te verenigen onder gezamenlijk bestuur. Dit vormde de eerste aanzet tot Europese samenwerking. De Europese leiders hebben 9 mei uitgeroepen tot Europadag.
Voor Nederlanders was ´Europadag´ tot 9 mei 2000 een onbekend verschijnsel. Op die datum werd de dag voor de eerste keer gevierd.

Activiteiten die dag:

10.00 uur
Persconferentie.
 
Uitreiking van vertaald boek van Max Velthuis: Kikker en de Vreemdeling in het kader van 10 jaar MATRA.

11.00 uur - 12.00 uur
Staatssecretaris van Europese Zaken, Atzo Nicolaï, zal een Europales verzorgen voor leerlingen van groep 7/8 van deze basisschool. Centraal zal staan: waarom vieren we de verjaardag van Europa?

Locatie: Sint Maartensschool Voorburg (Wijkerlaan 10, 2271 EP Voorburg)

19.55 uur Ned.1 en 19.25 uur RTL4
Uitzending extra lange spot over de geschiedenis van de EU ter ere van Europadag.

Voor meer informatie over deze activiteiten: http://www.minbuza.nl
10
Training lobbyen en fondsenwerving in Europa
10 mei
De Nationale Jeugdraad en het IPP organiseren dit voorjaar opnieuw de training "Lobbyen en fondsenwerving in Europa". Ben jij tussen de 14 en 25 jaar en actief (of wil je dat worden) op Europees niveau? Dan is dit iets voor jou! In deze training wordt behandeld hoe de EU in elkaar zit en hoe je er voor je eigen (jongeren)organisatie voordeel uit kunt halen.

Op de trainingen krijg je antwoord op de volgende vragen: Waar gaat de EU wel en niet over? Waar, wanneer en door wie worden beslissingen genomen? Hoe kun je contact leggen en informatie krijgen? Waar kun je subsidie voor krijgen en hoe pak je dat aan? Hoe krijg je de voor jou en jouw organisatie belangrijke punten op de agenda en in het beleid van de Europese Unie?

De training bestaat uit drie avonden (17.00-21.00 uur) met een tussenperiode van twee weken, op de dinsdagen 10 en 24 mei en 7 juni, bij het IPP in Amsterdam. De inschrijving sluit op 28 april 2005 en het aantal deelnemers is maximaal 25, dus meld je snel aan! Vermeld daarbij je naam, je leeftijd en de eventueel de organisatie waarin je actief bent.

Voor meer informatie: www.publiek-politiek.nl/1208
19
De Europese Grondwet: stem jij voor of tegen?!
19 mei
De Amsterdamse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen organiseert donderdag 19 mei een groot debat over de nieuwe grondwet van de Europese Unie. Onder leiding van Ruben Maes zullen Harry van Bommel (SP), Matt Herben (LPF), Sophie in't Veld (D66) en Jan Marinus Wiersma (PvdA) de discussie met elkaar aangaan.

Op 1 juni van dit jaar zal er een referendum plaatsvinden over de te varen koers van Europa. Het Nederlandse volk mag mede beslissen of er een Europese Grondwet komt, maar wat weten we daadwerkelijk van deze Europese Grondwet? Op 19 mei zullen deze politici hun standpunten ten opzichte van elkaar verdedigen en de toehoorders van hun gelijk overtuigen. Wat betekent de Europese Grondwet precies voor Nederland? Wordt de Nederlandse soevereiniteit ingedamd en Brussel nog machtiger? Gaan de 'grote jongens' nu meer de dienst uitmaken in Europa? Hangt de toetreding van Turkije automatisch samen met de aanneming van deze Europese Grondwet? Betekent de Grondwet een basis voor een soort Verenigde Staten van Europa? En wat zijn de consequenties als de Grondwet wordt afgewezen?

Laat je informeren op donderdag 19 mei en kom naar het Universiteitstheater en vindt uit met wie jij het eens bent en wat je moet stemmen op 1 juni!!! Voor meer info kijk op www.sibamsterdam.nl

Aanvang: 20:00 uur
Toegang: Gratis!

Locatie:
Universiteitstheater UvA
Nieuwe Doelenstraat 16
Amsterdam
24
Gaan we er door de Europese Grondwet op vooruit?
24 mei
LUX Nijmegen organiseert i.s.m. de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit een debat met onafhankelijke, Nijmeegse wetenschappers over de vraag of de invoering van de Europese Grondwet een verhoging van de kwaliteit van ons bestaan oplevert. Gaan we er door de Europese Grondwet op vooruit?

Deelnemers:
- Kees Groenendijk, hoogleraar Rechtssociologie;
- Leon Wecke, polemoloog;
- Evert van de Zweerde, politiek filosoof;
- Michiel de Vries, hoogleraar Bestuurskunde;
- Ward Möhlmann, docent staatsrecht.
Allen verbonden aan de Radboud Universiteit.

Commentaar komt van Thomas von der Dunk, cultuurhistoricus.

Beelden komen van Martijn Grootendorst, vj.

De gespreksleiding is in handen van Johan van de Woestijne, RU. Aanvang 20.00 uur / gratis toegangskaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van LUX.

Dit debat wordt georganiseerd i.s.m. de Wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Referendumcommissie.

Locatie: LUX Nijmegen, Marienburg 38-39
Tijd: 20.00 uur
Tel.: 0900-5894636
Website: http://www.lux-nijmegen.nl
Toegang: Gratis
25
De ontvoering door Europa
25 mei
Over mythen, een grondwet en de burgers.

Op woensdag 25 mei organiseert debatcentrum Tumult een debat over de Europese grondwet.
Deelnemers zijn: Alfred Pijpers (Clingendael), Erik Wesselius (Comite Grondwet Nee), Kathalijne Buitenweg (Europarlementariër voor Groen Links, uitgenodigd), Wim Voermans (hoogleraar staat- en bestuursrecht, Un. Leiden).

Locatie: Louis Hartlooper Complex op de Tolsteegbrug 1, Utrecht 
26
Europa Ja/Nee
26 mei
Wat betekent het om een Europese burger te zijn? 

Debat met onder anderen: Godelieve van Heteren, Tweede Kamer lid PvdA en voorzitter vaste Kamercommissie Europese Zaken; Kees Versteegh, verslaggever bij de Europaredactie van NRC Handelsblad en Tarik Youssef, hoofdredacteur Hallalonline en politicoloog Ben Crum.

Moderator: Dragan Klaic, theaterwetenschapper, cultureel analist en docent aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden.

Op 1 juni 2005 is het dan zover. De Nederlandse bevolking mag zich voor het eerst uitspreken over de Europese Grondwet. De Europese constitutie brengt alle verdragen en overeenkomsten die de EU-landen in het verleden hebben gesloten bij elkaar. Deze waren tot nu toe erg gericht op het vaststellen van vrije handel tussen de staten onderling.

Maar wat verandert er nu voor de burger? Hoe ziet Europa er in de toekomst eruit? Wordt Europa inderdaad democratischer en transparanter? Hoe zal dit continent er in 2020 uitzien met zoveel verschillende religieuze en politieke stromingen? Hoe kan de Europese Grondwet een bindende factor zijn voor protestanten, moslims, hindoes, joden en christenen?

In deze bijeenkomst wordt gereflecteerd over de toekomst van Europa in een bijna geseculeerde maatschappij. Opiniemakers, wetenschappers en studenten proberen hun Ideale Europese Burger te formuleren.

Plaats : Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam
Aanvang : 20.00 uur
Toegang : gratis
Reserveren : sterk aanbevolen, (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur)

Voor meer informatie: http://www.rks.nl of (010) 433 58 33
28
Het Rotterdams Referendumdebat
28 mei
EU grondwet Ja of Nee?

Op zaterdagmiddag 28 mei organiseert LOKAAL i.s.m. Bibliotheek Rotterdam het 010-Actueel debat “Het Rotterdams Referendumdebat”.

Dit debat zal over het referendum en de Europese grondwet gaan. Tijdens dit zeer interactieve debat zullen voor-en tegenstanders v/d Europese grondwet hun mening geven en u doen overtuigen wat het beste voor Nederland is. Weet u al wat u op 1 juni gaat stemmen, wordt het Thorbecke of Giscard d’Estaing? Wie weet eigenlijk wat die Europese grondwet inhoudt en wat zijn de voor-en nadelen van zo’n Europese grondwet voor de doodgewone burger? Werd het al wat duidelijker na het lezen van dat grondwetkrantje?!

De Europese grondwet wordt pas ingevoerd als alle EU lidstaten het goedkeuren, waarom zou u dan nog gaan stemmen als het Franse ‘non’ gezegd wordt en wat zal de Nederlandse regering eigenlijk met uw mening doen? Gaat zij uw advies werkelijk volgen?

Kom uw mening geven waarom u voor of juist tegen gaat stemmen!!!

Centrale gasten zijn:

- Sophie in ’t Veld, Europees Parlementslid D’66;
- Sjerp van der Vaart, Directeur EP Bureau Den Haag;
- Ronald Sørensen, Fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam;
- Jaap de Zwaan, Hoogleraar Recht v/d EU aan de Erasmus Universiteit;
- Daniël de Jongh, Lid van het Comité Grondwet Nee;

Presentatie: Natascha Kuit (journalist/ presentator)

Locatie: centrale hal Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110 te Rotterdam
Tijd: 13:30-15:00 uur
Entree: Gratis
31
Slotdebat "Europese Grondwet: vóór of tegen?"
31 mei
Op 1 juni is het zover; het nationale referendum over de Europese Grondwet. Een unicum in de Nederlandse politieke geschiedenis. Voor het eerst krijgt u als burger de kans mee te beslissen over Europa. Voor de Europese Unie staat er veel op het spel. Als de Europese Grondwet niet door alle 25 lidstaten wordt geratificeerd komt de geplande inwerkingtreding op 1 november 2006 in gevaar. In kleinere landen, zoals Nederland, leeft de vrees dat de grote lidstaten met de Europese Grondwet te machtig zullen worden. Is deze vrees terecht of niet? Wat gaat er voor Nederland precies veranderen? Met andere woorden: wat moet u stemmen?

Onder de titel Europese Grondwet: voor of tegen? organiseert de VDE aan de vooravond van het referendum, 31 mei, in Felix Meritis het laatste debat over het referendum en de Europese Grondwet. Aan de hand van dilemma’s vindt een debat plaats met de nationale fractievoorzitters. Dit is uw laatste kans om uw standpunt te bepalen. Op deze dag is het ook bekend hoe het Franse volk over de Grondwet heeft gestemd.

Het debat staat onder leiding van Mark Kranenburg (NRC Handelsblad).

Locatie: Felix Meritis
Tijd: 20:00-22:00 uur
Entree: gratis
Opmerkingen: Dit debat wordt georganiseerd door Vereniging Democratisch Europa.