Europa. Best belangrijk.
Thema overzicht. Agenda pagina. Menubutton naar de Infodesk pagina. Interactief EuroPanel. Over deze site.
Home Europanel
Europanel
Europa is op verschillende gebieden, op verschillende momenten, voor iedereen belangrijk.

De deelnemers aan ons Europanel vertellen hoe Europese onderwerpen hen persoonlijk raken.


Barbara van Bakel over...

Eén asielbeleid
Wat ik lees over het “nieuwe vreemdelingenbeleid” in Nederland stemt me eerlijk gezegd een beetje droevig. Een generaal pardon voor de mensen die inmiddels jaren in Nederland verblijven was volgens mij op zijn plaats geweest.

Europabrede erkenning homohuwelijk
Vind ik prima, waarom niet? Ik zie wel de verschillen met bijvoorbeeld Italië, waar de rol van de katholieke kerk niet valt uit te vlakken en waar het huwelijk nog altijd het verbond tussen man en vrouw vertegenwoordigt.

Europees arrestatiebevel
Europese politiesamenwerking lijkt mij zeker zinvol. De boeven trekken zich toch ook niets meer aan van de landsgrenzen?

Europees studenten uitwisselingsprogramma
Hier in Bologna studeren veel buitenlandse studenten. Je kunt je wel afvragen hoeveel je kunt volgen van alle colleges in het Italiaans als je hier voor vier maanden komt studeren, maar dat terzijde.

Gelijke economische kansen
Ja, maar vooral op de midden- tot lange termijn.

Gezond zwemwater
Rivieren?? Geef mij maar de zee

Foto van Barbara van Bakel
Panelleden
Geert Kruize Adrie Villanueva Barbara van Bakel Koen Beelen Maarten Weijburg Tonny Wolberink Cathelijne Oost Carlo Cirino Carla Velderman Maayke Stobbe                        
Barbara van Bakel
Naam: Barbara van Bakel Burgerlijke status: Ongehuwd
Leeftijd: 36 jaar Kinderen: -
Thuis: Bologna, Italië Opleiding: Bedrijfseconomie
Beroep: Zelfstandig adviseur Hobbies: -
 
Over Europa

Barbara van Bakel woont al geruime tijd in Italië. ‘Het gekke is hoe langer ik in het buitenland woon, hoe meer ik mij Nederlander voel.’ Ze ervaart het als een groot goed dat je zelf kan beslissen waar je wilt wonen en werken in de Europese gemeenschap. ‘Ik werk nu in het land van mijn keuze, niet het land waar ik toevallig ter wereld kwam.’

Voor haar werk reist ze regelmatig naar andere Europese landen. De Euro ziet ze daarbij als een bijkomend voordeel. Altijd dezelfde valuta op zak.

Zo ziet ze ook verschillen tussen de landen. De taal, cultuur en gewoontes van de mensen. Maar belangrijker zijn volgens haar de overeenkomsten. Waar je ook komt in Europa, mensen streven in de basis dezelfde zaken na.

Barbara van Bakel staat ook positief tegenover de toetreding van de nieuwe lidstaten. Wel denkt ze dat Nederland er in eerste instantie, in economische zin, weinig mee zal winnen. Maar op lange termijn denkt ze dat de bundeling van krachten noodzakelijk is om een vuist te kunnen maken tegen de nieuwe wereldspelers als China.

Als ze het voor één dag voor het zeggen zou hebben in Europa zou ze Engels tot officiële taal verklaren. ‘Het wordt volgens mij anders helemaal een Babylonische spraakverwarring met de toetreding van de nieuwe lidstaten.’