Europa. Best belangrijk.
Thema overzicht. Agenda pagina. Menubutton naar de Infodesk pagina. Interactief EuroPanel. Over deze site.
Home Europanel
Europanel
Europa is op verschillende gebieden, op verschillende momenten, voor iedereen belangrijk.

De deelnemers aan ons Europanel vertellen hoe Europese onderwerpen hen persoonlijk raken.


Carlo Cirino over...

Duurzame visserij
Het is goed om afspraken te maken over de visvangst. Het is natuurlijk kolder om de zee zomaar leeg te scheppen. Waarom ook zoveel? Je vangt een vis en je doodt een koe om te eten. Maar meer dan je opkan is toch niet nodig? Dat geeft alleen maar afval en straks is er niks meer te vissen. De afspraken zouden trouwens verder moeten gaan dan Europese afspraken. De grote boten vissen immers in internationaal water.

Eén asielbeleid
Wat is dit nou voor een beleid? Als iemand met een geldige reden asiel zoekt dan moet hij of zij kunnen blijven en niet eindeloos hoeven procederen. Wie zijn wij om deze mensen te weigeren omdat we toevallig hier wonen? We mogen ze niet zomaar terugsturen of in een hokje stoppen.

Europabrede erkenning homohuwelijk
Dat moet iedereen gewoon voor zichzelf weten. Wel vind ik dat het huwelijk niet zoveel meer voorstelt. Vaak is het na een half jaar alweer voorbij. Het is in ieder geval wel makkelijk wanneer je kinderen hebt. Is alles toch wat sneller geregeld.

Europees arrestatiebevel
Heel goed zo’n samenwerking. Hoe meer, hoe beter. Maar dan moet je wel de informatie delen en elkaar niet de schuld gaan geven als er iets niet goed loopt.

Europees studenten uitwisselingsprogramma
Dat kan geloof ik al veel langer dan vandaag. Nu kan je misschien ook naar Polen of naar Tsjechië toe, dat is dan wel nieuw.

Gelijke economische kansen
Ik weet eigenlijk niet of het nou wel zoveel makkelijker is geworden. Ja, je diploma’s zijn nu in het buitenland geldig maar je moet het toch hebben van kruiwagens. Ken je iemand ter plaatse dan gaat het goed en is er van alles te regelen.

Gezond zwemwater
Ik ga wel eens waterskiën, dan moet het water schoon zijn. Het is belangrijk dat hier afspraken over worden gemaakt met andere landen. Iedereen moet er aan meedoen. Anders zijn wij hier lekker het afval aan het scheiden en gooien de Belgen alsnog de troep in het water of naast de weg.

Foto van Carlo Cirino
Panelleden
Geert Kruize Adrie Villanueva Barbara van Bakel Koen Beelen Maarten Weijburg Tonny Wolberink Cathelijne Oost Carlo Cirino Carla Velderman Maayke Stobbe                        
Carlo Cirino
Naam: Carlo Cirino Burgerlijke status: status: Gehuwd
Leeftijd: 36 jaar Kinderen: 1 zoon
Thuis: Purmerend, Noord-Holland Opleiding: LBO, Chauffeursschool
Beroep: Vrachtwagenchauffeur en huisvader Hobbies: Citroën mehari
 
Over Europa

Carlo Cirino is vrachtwagenchauffeur. Hij rijdt voornamelijk in Nederland maar gaat ook vaak de Belgische of Duitse grens over. Hij voelt zich Nederlander, geen Europeaan. Maar wel een Nederlander die droomt van een huisje in Italië.
‘Als chauffeur merk je vooral dat het oponthoud aan de grens weg is. Vroeger begon de ellende al bij België. Alle lading moest op papier staan anders had je een probleem. Nu rijdt je gewoon door en dat scheelt veel geouwehoer en tijd. Vooral de internationale transporten hebben hier veel baat bij. We merken dat ook als we op vakantie gaan. Alleen bij de Zwitserse grens staan vaak nog files.’

Carlo ziet in Europa nog veel onderlinge verschillen. ‘België ziet er vaak armoedig uit. In Duitsland en ook in Italië is de infrastructuur vaak weer heel goed. Behalve in Zuid-Italië dan, daar is het toch vaak een rommeltje. Soms heb je er zelfs geen stromend water. En dat is toch ook Europa.’

Van de toetreding van de nieuwe lidstaten heeft hij niet veel gemerkt. ‘De Polen zijn er al lang. Die klussen hier al jaren. En dat geldt ook voor veel andere Oost-Europeanen. Ik denk wel dat de chauffeurs uit die landen het misschien wat beter gaan krijgen. Nu moeten ze erg veel uren op de weg maken om een boterham te verdienen.’

‘Als ik het één dag voor het zeggen zou hebben in Europa dan zou ik de gezondheidszorg verbeteren. Dat moet allemaal op hetzelfde niveau zijn. Mijn vader komt van Sicilië. Daar staan ziekenhuizen zonder ramen, nooit helemaal afgebouwd maar wel in gebruik. Dat is toch beneden alle peil. En heb je geen geld dan wordt je niet geholpen. Zo hebben we met de hele familie geld ingezameld om voor mijn nichtje een operatie in een privé-kliniek te kunnen betalen. In een normaal ziekenhuis werd ze niet geholpen en was ze dood geweest. Trouwens, in Nederland gaat het ook die kant op als we daar niet goed opletten.’