Europa. Best belangrijk.
Thema overzicht. Agenda pagina. Menubutton naar de Infodesk pagina. Interactief EuroPanel. Over deze site.
Home Europanel
Europanel
Europa is op verschillende gebieden, op verschillende momenten, voor iedereen belangrijk.

De deelnemers aan ons Europanel vertellen hoe Europese onderwerpen hen persoonlijk raken.


Geert Kruize over...

Eén asielbeleid
Tegen de economische vluchtelingen moet je streng zijn. Voor politieke vluchtelingen moet de deur open staan. Mensen die hier ook al lang zijn, vaak al goed Nederlands spreken die moet je een pardon geven. Nog niet zo lang geleden had ieder dorp hier zijn eigen asielzoekerscentrum. Nu staan die bijna allemaal leeg.

Europabrede erkenning homohuwelijk
Als mensen dat graag willen dan is dat hun eigen zaak. Van mij mag het hoor.

Europees arrestatiebevel
Daar merk je hier eigenlijk heel weinig van. Eigenlijk alleen tijdens de TT van Assen hoor je dat de Duitse politie de Nederlandse politie helpt. Er komen dan ook erg veel Duitsers op af.

Geen oponthoud aan de grens
Een voordeel van het wegvallen van de grenzen is dat je makkelijker over de grens je boodschappen kan doen. Ik kan een tractor goedkoper in Duitsland kopen. Omgekeerd komen veel Duitsers hier in Oost-Groningen boodschappen doen.

Gezond zwemwater
Vroeger zwom ik veel in het kanaal. Dat is jarenlang erg vervuild geweest. Het afval van de fabrieken stroomde zo de Dollard in. Tegenwoordig is het water een heel stuk schoner. Door strengere regels is dat echt veel beter geworden.

Foto van Geert Kruize
Panelleden
Geert Kruize Adrie Villanueva Barbara van Bakel Koen Beelen Maarten Weijburg Tonny Wolberink Cathelijne Oost Carlo Cirino Carla Velderman Maayke Stobbe                        
Geert Kruize
Naam: Geert Kruize Burgerlijke status: Gehuwd
Leeftijd: 63 jaar Kinderen: 5 zoons
Thuis: Oost Groningen Opleiding: Agrarische school
Beroep: Boer Hobbies: Toneel, Genealogie, oude ambachten
 
Over Europa

Geert Kruize is boer in het zandgebied van oost-Groningen. Op zijn 55ha grond teelt hij fabrieksaardappelen, heeft hij 20ha met biologisch graan en houdt hij 25 koeien.

‘Die koeien is meer een hobby; die horen op een boerderij en ze produceren stalmest die ik weer op het land kan gebruiken.’

In zijn dagelijkse leven merkt Kruize wel het een en ander van besluiten in Brussel. Het valt hem op dat Nederland altijd snel is met het uitvoeren van Europese besluiten. Veel sneller dan andere landen van de unie. Dat maakt het vaak moeilijk concurreren met andere boeren. Hij is van mening dat de afspraken overal hetzelfde moeten worden nageleefd.

‘Ik zou een jongeman niet aanraden om in deze tijd nog boer te worden’. Het is niet makkelijk om als boer de kost te verdienen. De prijzen voor de producten zijn vrijwel stabiel gebleven in 30 jaar tijd terwijl de kosten zijn verveelvoudigd.

De Europese Unie wordt wel erg groot door de nieuwe toetredingen. Dat maakt Europa er niet overzichtelijker op. Kruize denkt dat we als Nederlanders aardig zullen inleveren om de nieuwe landen steun in de rug te geven. Misschien wel zo eerlijk. Maar er moet dan achteraf niet gezeurd worden over dat geld. We hebben er immers zelf voor gekozen.

Kruize voelt zich eerder Nederlander, en vooral Oost-Groninger, dan Europeaan.’Europa is ook zo groot’. Door zijn bedrijf en zijn hobby, toneel, voelt hij zich ook veel meer betrokken bij zijn directe omgeving.